Değerleme Nedir ?
Değerleme, kıymet takdir edilmesine verilen güncel bir tanımdır. Daha önceleri, bilirkişi ünvanıyla bilinen mesleğin yerini değerleme uzmanlığı almıştır. Mahkemelerde ve kamuda hala bilirkişilik tanımı kullanılmaktadır. Gayrimenkul için yapılan değer tespit işlemlerine kısaca değerleme denilmektedir.
Gayrimenkul değerleme, değerin tespit edilmesi ve tespit edilen değerin değerleme raporu ile yazılı hale getirilmesi işlemidir. Değerleme daha çok finans kuruluşları tarafından (bankalar, kredi kurumları) talep edilen bir hizmettir. Gün geçtikçe, şeffaflığa ve hizmetlere duyulan itibar arttıkça bireyler de gayrimenkul alırken değerleme hizmetine ilgi göstermeye başladı.
Değerleme, değerleme uzmanları tarafından yapılmaktadır. Değerleme uzmanları SPL tarafından yapılan bir sınav sonucunda eğitim şartlarını tamamlayarak gayrimenkul değerleme uzmanı veya konut değerleme uzmanı olmaya hak kazanmaktadır.
Türkiye’de hala lisansı olmayan uzmanlar bulunmaktadır. BDDK ve SPK’nın çalışmaları, lisansı olmayan uzmanların çalışmalarını azaltmak ve lisanslı uzman sayısını artırmak yönündedir.
Değerleme işini yapan şirketlere lisanslı değerleme şirketleri denilmektedir. Lisanslı denmesinin sebebi ise, BDDK ve/ya SPK tarafından lisansları olmasıdır. Bu firmalar, bu kurumlar tarafından denetlenmektedir.
Değerleme uzmanları ve değerleme şirketleri, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği yani TDUB üyesidir. Üye olmayan uzman ve şirketler iş yapamazlar.
Umarız değerleme hakkında aklınızdaki tüm sorulara cevap verebilmişizdir? Eğer sorularınız varsa, lütfen yorum bölümüne yazın.